Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Minimlékárna sbírá ocenění. Sýr Seničan nebo jogurt Hanáček táhnou

Zemědělské družstvo Senice na Hané se může pochlubit hned několika výrobky, které hrdě nesou označení Regionální potravina Olomouckého kraje nebo Výrobek Olomouckého kraje. Velkou část těchto označení má ZD Senice na Hané za výrobky z minimlékárny, kterou založili v roce 2012 v Náměšti na Hané.

Minimlékárna v Náměšti na Hané zpracovává čerstvě nadojené kravské mléko z velkokapacitního kravína v Loučanech. „Chováme 500 dojných krav – Holštýnského černostrakatého plemene, které je nejprošlechtěnějším plemenem, co se týká mléčné užitkovosti,“ uvádí ZD Senice na Hané. Zvířata jsou krmena vyváženými směsnými krmnými dávkami, zajišťujícími co největší využití jejich genetického potenciálu, co se týče produkce mléka. Mléko je ošetřeno metodou šetrné pasterace 75 °C po dobu 30-ti vteřin.

Mléko prodáváme buď jako surovinu, nebo z něj vyrábíme řadu kysaných či jinak zpracovaných výrobků. V naší výrobě není použito žádných konzervantů, stabilizátorů ani jiných aditiv,“ uvedlo družstvo s tím, že drtivá většina výroby probíhá ručně. Mlékárna vyrábí pouze na objednávku, díky tomu dokáže družstvo zaručit čerstvost mléčných produktů a zbytečně neplýtvá zdroji a energiemi.

„Zboží jsme schopni zavážet prakticky každý všední den vždy z dodávky čerstvého mléka. Výroba je pod stálým hygienickým a veterinárním dozorem, dodržujeme oficiálně schválený oficiálně schválený HACCP provozovny.“

Mléčné výrobky ze Zemědělského družstva v Senici pravidelně ochutnávají také žáci základních i středních škol na Olomoucku, i po celé střední Moravě. ZD Senice na Hané plní ledničky restaurací, jídelen, cukráren a kaváren. Pokud přemýšlíte nad podporou regionálních produktů, ty ze Senice najdete na pultech obchodů SENIMO, Globus a Terno Olomouc.

A jaké výrobky regionální firma nabízí? Mezi stálice sortimentu patří jogurt Hanáček s příchutí několika druhů ovoce, sýr balkánského typu Seničan, který na rozdíl od jiných podobných sýrů není přesolený, nebo tvaroh tučný Drásal. Mezi novinkami je naopak plnotučný sýr ZLATÝ SENIČAN eidamského typu, sýrové kousky kořeněné Čtyři pepře, či sýrové kousky Tzatziky.


Regionální potravina Olomouckého kraje  

–          Zakysaná SMETANA  33%

Výrobek Olomouckého kraje 

–          Mléko selské plnotučné

–          Tvaroh tučný DRÁSAL

–          Farmářská smetana ke šlehání 33%

–          Kefírové mléko přírodní

–          Sýrové kousky kořeněné s příchutí francouzských bylinek

–          Sýrové kousky TRIO kombinace příchutí francouzské bylinky, pikant a přírodní

Související články

Olomoucký kraj

Povodně, nehody, srážky vlaků. Drážní hasiči zasahovali u víc než 7 500 událostí

Drážní hasiči zasahovali v uplynulém roce celkem u 7 530 hasičů. Zkouškou pro hasiče Správy železnic byly zářijové povodně, jen při nich v Olomouckém...

Pozor na chřipku. Nejvíce nemocných je na Prostějovsku, FNOL omezuje návštěvy

Opět se v Olomouckém kraji zvyšuje počet lidí s akutními respiračními infekcemi, nejvíce na Prostějovsku. Ve třetím lednovém týdnu tento počet oproti předchozímu týdnu...

Tragédie na silnici u Loštic. Řidič přejel muže ležícího uprostřed silnice

Uprostřed silnice mezi Moravičany a Lošticemi ležel v sobotu v noci člověk v tmavém oblečení. Byla mlha a tma. Krátce před sobotní 23. hodinou...

Highlighty týdne: Noční pátrání vrtulníku v Olomouci a opravy silnic ve městě

Týden je za námi, a tak je čas na nedělní rubriku Highlighty týdne. Která témata rezonovala olomouckou společností v uplynulém týdnu? Vybíráme z nejčtenějších...

Nejnovější

AKTUÁLNĚ: Univerzita Palackého má nového rektora. Stal se jím poslanec Kohajda

Akademický senát Univerzity Palackého ve středu zvolil nového rektora. Po druhém kole tajné volby se jím stal Michael Kohajda, který obdržel 14 hlasů. Rektora...

Restaurace Sokolka znovu otevírá. Po úmrtí Martina Kvapila ji přebírá jeho syn

Sobotní hudební koncerty, šipkové turnaje, víkendy se zahraniční kuchyní a hosté, kteří spolu s personálem vytvářejí rodinnou atmosféru – to je restaurace Sokolka na...

Rekordní Tříkrálová sbírka. Jubilejní ročník se vydařil

Malí i velcí králové letos popětadvacáté obešli dům od domu, zazpívali, napsali křídou K+ M+ B+ 2025 a prosili o příspěvek pro potřebné. Výtěžek...

Graubnera vystřídal Nuzík. Nejdřív v arcidiecézi, teď i v čele České biskupské konference

Biskupové Čech, Moravy a Slezska se sešli na plenárním zasedání České biskupské konference (ČBK), kde volili nové vedení a projednávali aktuální záležitosti týkající se...

Restaurace Sokolka znovu otevírá. Po úmrtí Martina Kvapila ji přebírá jeho syn

Sobotní hudební koncerty, šipkové turnaje, víkendy se zahraniční kuchyní a hosté, kteří spolu s personálem vytvářejí rodinnou atmosféru – to je restaurace Sokolka na...

Prostějovský korfbal triumfoval na KCL Challenger Final 2025: Suverénní jízda až na vrchol

Prostějovský korfbalový tým se stal vítězem prestižního turnaje KCL Challenger Final, který se odehrál ve dnech 17.–19. ledna 2025 v tureckém městě Izmit. Hráči...

Šumperský ples se ponese ve znamení Lásky nebeské a také hvězdných hostů

Rok se s rokem sešel a jedinečná plesová událost se opět vrací do prostor Domu kultury v Šumperku. Šumperský ples s podtitulem „Láska nebeská“ už...

Láska nebeská v Kroměříži: Ples, který vám zůstane v srdci!

Stovkám lidí zůstane zapsaný v srdci Kroměřížský ples, který se konal v sobotu 18. ledna a nesl se v něžném tématu “Láska nebeská”. Kroměřížský...