Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související články

Olomoucký kraj

Při nehodě v Zábřehu se zranilo pět lidí

V sobotu večer zasahovaly složky IZS u dopravní nehody v Zábřehu. Ke kolizi dodávky a osobního automobilu došlo po 20. hodině, vyžádala si pět zraněných. Hasiči...

Oheň v kraji způsobil škody za 200 milionů. Celkově požárů přibylo

Hasiči loni v Olomouckém kraji zlikvidovali 892 požárů, pře kterých utrpělo zranění 57 lidí a dalších šest přišlo o život. Přímá škoda způsobená požáry...

Olomoucký kraj zveřejnil zprávu o rozvoji. Investice směřují do klíčových oblastí

Olomoucký kraj pokračuje v rozvoji vybraných oblastí. Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili Zprávu o plnění cílů Strategie rozvoje za rok 2024. Dokument ukazuje to,...

Hygienici zahajují kontroly koupacích vod. První odběry proběhnou v pondělí

Od pondělí 12. května zahájí Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje (KHS) pravidelné sledování kvality povrchových vod určených ke koupání. První odběry proběhnou na dvou...

Nejnovější

Při nehodě v Zábřehu se zranilo pět lidí

V sobotu večer zasahovaly složky IZS u dopravní nehody v Zábřehu. Ke kolizi dodávky a osobního automobilu došlo po 20. hodině, vyžádala si pět zraněných. Hasiči...

Olomoucká muzejní noc láká do muzeí, galerií nebo na Andrův stadion

Olomoucká muzejní noc opět otevře dveře do více než padesáti objektů, od muzeí a galerií až po běžně nepřístupné prostory, kam se veřejnost jen...

Brownfield u Hradiska město promění v lesopark u rybníka

Prostor pro procházky, odpočinek i běh. Stezky vedoucí mezi vzrostlými stromy a keři, v blízkosti rybníka. Přípravy na vznik právě takového lesoparku pokračují u...

Jeskyně na Špičáku chystají kostýmované prohlídky

Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku pravidelně připravují rozmanité styly prohlídek. Na začátku května to byly dětské se skřítky, další zajímavé a atraktivní...

Skauti z Hradiska chystají příměstský tábor

Dobrodružství, dovednosti a přátelství! Přesně to může vaše dítě zažít v příměstském táboře, který chystá olomoucké 4. středisko skautů a skautek. Uskuteční se od 11....

Benefiční koncert Dáši Zázvůrkové v Dubu nad Moravou

Benefiční koncert Dáši Zázvůrkové s názvem Věřím v brzké lepší příští se bude konat v poutním kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou. Zazní na něm...

Velká Morava Fest? V Přerově vystoupí špičkové kapely a interpreti

V přerovském parku Michalov se o prázdninách opět chystá festival pro milovníky dobré hudby. Druhý ročník festivalu Velká Morava Fest se uskuteční 12. července. A...

V Bělkovicích budou jarní trhy, nakopněte své zahrádky

Jarní trhy v Bělkovicích-Lašťanech aneb nakopněte své zahrádky. Přesně takový podtitul má akce, která se koná v obci mezi Olomoucí a Šternberkem v neděli 11. května. Jarní...