Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související články

Nejčtenější

Pátrání po pohřešovaném závodníkovi ze Šumperska skončilo tragicky

Policisté po pětatřicetiletém závodníkovi začali pátrat v sobotu 14. srpna, ihned po oznámení na tísňovou linku. Po muži policisté pátrali až do večerních hodin pondělí...

Péče i v prostředí domova. Hospic na Svatém Kopečku rozšířil své služby

Hospic na Svatém Kopečku rozšiřuje své služby. Aktuálně poskytuje také zdravotní péči v domácím prostředí klientů. Od začátku roku převzal dvě terénní služby poskytované...

Kuj železo, dokud je žhavé – studuj Umělecké kovářství na SŠ zemědělské a zahradnické...

Jsi umělecká duše s citem pro detail, a přitom nemáš obě ruce levé? Bavilo by tě pracovat s ohněm, žhavým železem a tvořit výrobky, které přetrvají...

Jízdou ohrožují i děti. Město použije peníze z pokut na jejich aktivity

Jedna z obcí na Šumpersku se rozhodla peníze z pokut využít pro místní děti. Peníze z dopravních přestupků, které vybere městská policie v Hanušovicích,...

Nejnovější

Minimlékárna sbírá ocenění. Sýr Seničan nebo jogurt Hanáček táhnou

Zemědělské družstvo Senice na Hané se může pochlubit hned několika výrobky, které hrdě nesou označení Regionální potravina Olomouckého kraje nebo Výrobek Olomouckého kraje. Velkou...

Máte svůj oblíbený přírodní skvost nebo destinaci v kraji? Olomoucký kraj shání tipy

Olomoucký kraj také letos v těchto dnech přijímá návrhy na nominace do ankety Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti cestovního ruchu, a to v...

Jízdou ohrožují i děti. Město použije peníze z pokut na jejich aktivity

Jedna z obcí na Šumpersku se rozhodla peníze z pokut využít pro místní děti. Peníze z dopravních přestupků, které vybere městská policie v Hanušovicích,...

Odvaž se, přihlas se! Hledáme Radiotalent. Vítězové si rozdělí promo balíčky za 400 tisíc korun.

Právě v těchto dnech startuje 7. ročník prestižní celostátní soutěže Radiotalent aneb Objev roku Radia Haná. Muzikanti ve třech žánrových kategoriích mohou zaujmout porotu i...

Komerční obsah

Minimlékárna sbírá ocenění. Sýr Seničan nebo jogurt Hanáček táhnou

Zemědělské družstvo Senice na Hané se může pochlubit hned několika výrobky, které hrdě nesou označení Regionální potravina Olomouckého kraje nebo Výrobek Olomouckého kraje. Velkou...

Máte svůj oblíbený přírodní skvost nebo destinaci v kraji? Olomoucký kraj shání tipy

Olomoucký kraj také letos v těchto dnech přijímá návrhy na nominace do ankety Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti cestovního ruchu, a to v...

Odvaž se, přihlas se! Hledáme Radiotalent. Vítězové si rozdělí promo balíčky za 400 tisíc korun.

Právě v těchto dnech startuje 7. ročník prestižní celostátní soutěže Radiotalent aneb Objev roku Radia Haná. Muzikanti ve třech žánrových kategoriích mohou zaujmout porotu i...

Po tříleté odmlce je Prostějovský ples zpět, tentokrát i s kapelou SLZA

Společenský dům Prostějov zaplní už tuto sobotu 24. února významná plesová událost. Od devatenácti hodin až do brzkého rána můžete tančit a užívat si...